
Botox als medische behandeling: meer dan cosmetisch
De botox behandeling is zonder twijfel de meest bekende cosmetische behandeling. We kennen het van de televisie, waar sterren al dan niet uitkomen voor het laten uitvoeren van een botox behandeling en zien het als het stereotype van plastische chirurgie.
Toch is botox veel meer dan puur een cosmetisch hulpmiddel. Sterker nog, botox wordt dagelijks in vrijwel ieder ziekenhuis gebruikt voor diverse medische problemen. Hier geen doel om er mooier uit te zien, maar om gezonder te worden of minder klachten te hebben.
Botox wordt onder meer gebruikt bij het behandelen van overmatig zweten, (ernstig) tandenknarsen en chronische hoofdpijn of migraine.
Botuline toxine in het kort
Botuline toxine, zoals de stof eigenlijk heet, is een stof die wordt geproduceerd door een bacterie. Het is de meest giftige stof ter wereld, met enige afstand zelfs. De variant van botuline toxine die het meest gebruikt wordt in klinieken en ziekenhuizen, botuline toxine A, is een stuk minder giftig en zeer bruikbaar voor diverse toepassingen.
De stof werkt door de signalering tussen zenuwcellen plat te leggen op de locatie van het injecteren. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld spiertjes niet langer het signaal zich aan te spannen. Deze spanning veroorzaakt rimpels in het gezicht en bij het gebruik van botox verdwijnen rimpels hierdoor tijdelijk.
Botox bij hoofdpijn
Botox wordt zoals bekend vooral gebruikt in het gelaat. In de loop der jaren kwam men er achter dat soms, naast rimpels, ook hoofdpijn en migraine verminderde of verdween.
Dit is verder onderzocht en bewezen, waardoor botox tegen hoofdpijn nu soms wordt toegepast door artsen. Opvallend genoeg is het nog niet geheel duidelijk waarom botox tegen hoofdpijn werkt, maar het lijkt erop dat het vooral werkt bij spanningshoofdpijn: hoofdpijn die wordt veroorzaakt door spierwerking in het hoofd.
Botox bij overmatig zweten
Overmatig zweten is niet direct een schadelijke gezondheidsklacht, maar kan wel erg storend zijn en iets zijn waar je zelf niets aan kunt doen.
Daarom wordt botox soms toegepast om dit tegen te gaan. De botox wordt hierbij in de oksels geïnjecteerd. Ook hier worden zenuwen tijdelijk platgelegd, waardoor een minder of soms zelfs geen zweet wordt geproduceerd onder de oksels.
Net als bij andere botoxbehandelingen moet de behandeling na enkele maanden wel herhaald worden.
Botox en tandenknarsen
Tandenknarsen is het zeer krachtig op elkaar klemmen van de kaken, waarbij de tanden soms ook over elkaar heen worden gewreven. Dit geeft een hard, onprettig geluid. Tandenknarsen kan bijzonder schadelijk zijn voor het gebit door de kracht waarmee dit gebeurt.
Omdat het vooral ’s nachts gebeurt, zijn mensen zich er vaak niet van bewust. Tandenknarsen kan leiden tot beschadigingen van tanden, snellere vorming van gaatjes, kaakklachten (zoals een kaak die ‘op slot’ zit) en meer.
Botox kan tandenknarsen tegengaan. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid botox in de grote kaakspier gespoten. Hoewel dit geen invloed heeft op bijvoorbeeld de spraak of de normale beweging van de kaak, vermindert of stopt het wel het tandenknarsen tijdens de slaap.