Hoe erg verslechterd roken je uithoudingsvermogen?

Hoe erg verslechterd roken je uithoudingsvermogen?

16 november 2021 Uit Door Lizzy

Dat roken slecht is voor je conditie, weten de meeste mensen wel. Maar wat zijn de gevolgen van roken op je uithoudingsvermogen en je gezondheid? Mensen die roken hebben vaak last van hoesten, kortademigheid en ook hebben ze een slechtere conditie ten opzichte van niet-rokers. Deze problemen worden als zeer belemmerend ervaren, en vaak is het de grootste reden voor rokers om van hun verslaving af te komen. Sommige rokers kicken cold-turkey af, terwijl anderen gebruik maken van Justog E-sigaretten. Vraag je je af hoe het komt dat roken je conditie verslechtert en wat er gebeurt als je stopt met roken? Lees er meer over in deze blog!

Waarom is roken slecht voor je conditie?

Als je beweegt of sport heeft je lichaam extra zuurstof nodig. Roken zorgt er juist voor dat er minder zuurstof door het lichaam wordt vervoerd via de rode bloedcellen. Als je rookt, krijg je koolstofmonoxide binnen, wat zich hecht aan rode bloedcellen. Wanneer je rookt en je fysiek inspant, wordt zuurstof slecht opgenomen. Hierdoor adem je alle benodigde zuurstof zelf weer uit. Behalve het feit dat je door roken minder goed zuurstof opneemt, worden je longen ook aangetast. Longen kunnen beschadigd worden door roken waardoor je luchtcapaciteit kleiner wordt en je nog minder zuurstof door je lichaam kunt vervoeren. Voor veel mensen is dit een reden om te gaan stoppen met roken. Populaire afkickmiddelen zijn tegenwoordig e-sigaretten, maar je kunt ook Justfog Q16 kopen.

De gevolgen van nicotine

Misschien ga je Justog Q16 kopen om van je verslaving af te komen of gebruik je de Justog E-sigaretten, maar helaas is een rookverslaving heel hardnekkig. Dit wordt veroorzaakt door de verslavende stof nicotine, die in sigaretten zit. Nicotine zorgt ervoor dat je hartslag sneller wordt en je een hogere bloeddruk krijgt. Hierdoor worden je bloedvaten nauwer en moet je hart sneller kloppen om genoeg zuurstof door je bloedbaan te pompen. Als resultaat hiervan stijgen zowel je hartslag als je bloeddruk. Dit is erg gevaarlijk: als je rookt heb je tijdens fysieke inspanning een grotere kans op een hartaanval.