Regelmatige nachtrust is van essentieel belang

Regelmatige nachtrust is van essentieel belang

1 november 2018 Uit Door Lizzy

Een goede nachtrust hebben is van essentieel belang om de volgende dag goed te fit te zijn. Met het hebben van een goede nachtrust is het vaak gemakkelijker om volledig te functioneren tijdens het uitvoeren van diverse dagelijkse werkzaamheden. Tijdens een nachtrust bouwt het menselijk lichaam zichzelf weer op qua energielevel. Om een goede nachtrust te hebben is het van belang om niet te laat naar bed te gaan, op regelmatige tijden naar bed te gaan en blauw licht te vermijden vlak voor het slapen gaan. Als mensen minder goede nachtrust hebben gehad, zoals weinig slaap of veel wakker worden tijdens het slapen, kan dit zorgen voor irritatie. Tevens zorgt weinig slaap er ook voor dat mensen minder geconcentreerd zijn en daardoor sneller informatie vergeten. Met een slechte nachtrust is het ook riskant om auto te rijden, het reactievermogen neemt aanzienlijk af wanneer automobilisten slecht hebben geslapen. Autorijden met slaapgebrek is dan ook levensgevaarlijk, een derde deel van de auto-ongelukken worden veroorzaakt door chauffeurs die met vermoeidheid achter het stuur gaan zitten.

Het belang van goede slaap voor de gezondheid

In de ideale situatie zouden mensen 7,5 tot 8 uur slaap per nacht pakken, mocht er dan een keer wat minder slaap worden gepakt dan is dit minder merkbaar bij de mens. Met regelmaat nachtrust van korte uren is daarentegen zeker zorgwekkend. Tijdens een korte nachtrust zijn bepaalde hersendelen minder actief en andere hersendelen juist overactief. Door te weinig slapen tijdens de benodigde nachtrust die de mens nodig heeft, zijn mensen 60% emotioneler. Het is zelfs zo dat het menselijke cognitieve niveau na 6 uur slaap gelijk staat aan dat van een persoon die 48 uur heeft doorgehaald. Het hebben van weinig slaap zorgt niet alleen voor een emotioneel persoon maar ook voor eetbuien. Deze ontstaan doordat de hoeveelheid ghreline (hormoon van hongergevoel) toeneemt en de hoeveelheid leptine (hormoon van verzadiging) afneemt, allemaal door korte nachtrust. Voldoende slaapt zorgt ervoor dat mensen een lager risico hebben op hartziekte,  diabetes, beroerte en obesitas.

Slaap supplementen voor het verbeteren van nachtrust

Voor de “vast slechte slapers” die einde raad zijn, goed willen slapen maar waarbij het toch niet lukt zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Zo is het gebruiken van slaap supplementen voor goede nachtrust een oplossing, hier is dan ook redelijk veel keuze in. Het is o.a. gebruikelijk om het slaap supplement melatonine in te nemen, melatonine is een hormoon dat ’s nachts in de hersenen wordt aangemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat proefpersonen die leden aan slapeloosheid door het gebruik maken van melatonine beter slapen. De proefpersonen vielen gemiddeld 4 minuten eerder in slaap, sliepen 13 minuten langer én hadden een diepere slaap. Melatoninesupplementen kunnen de slaapkwaliteit verbeteren, deze supplementen komen vooral goed van pas bij een jetlag of wisseldiensten op werk. Melatonine is dan ook erg goed én deskundig onderzocht en als veilig slaap supplement bevonden, blijf er ondanks dat wel zorgvuldig mee omgaan!

Een goede nachtrust is even belangrijk voor de gezondheid als goed eten en regelmatig bewegen. Ondanks dat hebben veel mensen moeite om in slaap te vallen, worden vaak ’s nachts wakker of zijn niet uitgeslapen als de wekker gaat. Dit zorgt er dan ook voor de slecht nachtrust een optimale gezondheid en welzijn in de weg staat voor het menselijk belang. Het nemen van diverse slaap supplementen kan er voor zorgen dat mensen sneller in slaap vallen, slaap supplementen zijn het meest effectief in combinatie met goede slaapgewoontes. Het werkt niet bij weinig slaap of slechte nachtrust, het is een middel om uit voorzorg goed te slapen. Wat ook kan helpen om meer energie overdag te hebben is een lichttherapielamp zoals de Litebook Edge. Deze lamp zorgt ervoor dat je energieniveau tijdens de wintermaanden ook op peil blijft doordat je geen tekort krijgt aan de stimulerende kracht van daglicht. De Litebook Edge bootst dit licht na en is daarom dé oplossing om geen winterdip te krijgen.