Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Stoppen met roken, hoe doe je dat?

1 oktober 2020 Uit Door Lizzy

Roken is een ongezonde gewoonte. Veel rokers willen dan liever ook stoppen met roken. Het is namelijk niet alleen slecht voor je gezondheid, het is daarnaast ook nog een dure hobby. Maar welke mogelijkheden heb je als je wilt stoppen met roken? Wij zetten de meest voorkomende manieren om te stoppen voor je op een rij.

Wilskracht

Stoppen met roken is in theorie heel gemakkelijk; je besluit ‘gewoon’ om geen sigaretten meer te roken. Je stopt dan op pure wilskracht. Maar omdat roken een nicotineverslaving is, is dit in de praktijk toch vele malen moeilijker. Er zijn daarom maar weinig mensen die ook daadwerkelijk op wilskracht kunnen stoppen. Vaak maken zij gebruik van een (of meerdere) hulpmiddelen zoals hieronder beschreven.

Coach

Als het stoppen op eigen wilskracht niet lukt, dan kun je op zoek gaan naar een coach die je kan helpen met stoppen met roken. Met een coach bespreek je eerst waarom je wilt stoppen met roken; wat de voordelen zijn. Daarna maak je een plan hoe je het gaat aanpakken. Bovendien kun je ook contact met je coach opnemen op de momenten dat je het moeilijk hebt. Een coach wordt vaak vergoed door je zorgverzekeraar.

E-sigaret

Je kunt er ook voor kiezen om langzaam af te bouwen. Zo kun je steeds minder sigaretten roken. Maar je kunt ook overstappen naar een e-sigaret. Het voordeel van een e-sigaret is namelijk dat je het nicotineniveau kunt doseren. Op die manier kun je steeds iets minder nicotine binnenkrijgen waardoor op den duur je behoefte minder wordt en stoppen makkelijker gaat.

Nicotinepleisters

Nicotinepleisters misschien wel het bekendste hulpmiddels om te stoppen met roken. Deze pleisters zijn verkrijgbaar met verschillende hoeveelheden nicotine en door langzaam af te bouwen met de hoeveelheid nicotine wordt de behoefte aan nicotine steeds minder. Nicotinepleisters kun je gewoon bij de drogist kopen, en draag je de hele dag door.

Hypnose

Een ander hulpmiddel om te stoppen met roken is hypnose. Door onder hypnose gebracht te worden is het makkelijker om patronen die je hebt opgebouwd in je onderbewuste te doorbreken en nieuwe patronen te creëren. Na een aantal sessies grijp je dus bij stress of tijdens het uitgaan niet meer automatisch naar een sigaret, maar vind je het zelfs waarschijnlijk vies als je alleen al sigarettenrook ruikt.